Wie is wie?

27 november waren de pitches. 6 consortia kwamen als winnaars uit de bus. Wie nou wie is, lees je hieronder. Ook staan alle 6 projecten van de corporaties erbij. 

Reactie van de jury
Thomas Rau: “Het was een moeilijke keuze. Bij een van de visies had de kinderjury de doorslaggevende stem. Wat we vandaag hebben gedaan is geen klassieke prijsvraag. Wat gehonoreerd wordt, moet nog gerealiseerd worden. Daarom geven we vandaag entreetickets weg voor de Drentse Proeftuin. En hebben we gekeken naar wat de moeite waard is om te laten groeien. Daarbij hebben we gezocht naar iets wat er nog niet is: iets totaal nieuws, radicaals of verfrissend. Denk hierbij aan een consortium met niet voor de hand liggende samenwerkingspartners, zoals een bioloog met een sloopbedrijf. Of het radicale idee waarbij de woningcorporatie geen eigenaar meer is van het vastgoed: verhuren als dienst. Woningen worden gebouwd met hergebruikte en hernieuwbare grondstoffen en zijn in de toekomst volledig te demonteren en weer her te gebruiken.”

Dit zijn de 6 winnende consortia

Consortium Bedrijven
Circulair Toekomst Consortium Trebbe Bouw
IKSVD
Reinte infra
Dusseldorp
Prachtig
Avebe
VIAC
Dit is Thoes Sustainable Urban Development Lab B.V.
KAW-architecten
Geveke Bouw en Ontwikkeling
Het Consortium Koenen Bouw
VolkerWessels Bouw en Vastgoedontwikkeling Noord
Primum
B+O Architecten
BeelenNext
Trias Argentariae Hunebouw B.V.
HJK Architecten
Bork Groep
Nieman Raadgevende Ingenieurs
Nathan
Buro voor Groene Ruimtes
Drenthe woont natuurlijk circulair Vector-i architecten
Eco+bouw
3 CIRCLES Dura Vermeer
Architect Langendijk
INC B.V.
Lyncens B.V.
Kamphuis Sloopwerken B.V.
Twee R Recycling

Toelichting op de pitches

3 Circles
Een visie die inzet op een integrale benadering van de verschillende vraagstukken. De waardeketen wordt onderzocht op het creëren van meer dan alleen financiële waarde. Qua samenwerking wordt gebruik gemaakt van een binnen- en buitenring om de uitwerking van ambities scherp te houden.

Circulair Toekomst Consortium
Een visie die sterk inzet op het aanjagen van innovatie met veel vernieuwende ideeën. Daarbij wordt ook de samenwerking gezocht met het (lager)onderwijs.

Dit is Thoes
Een visie die denkt vanuit het systeem in plaats vanuit bouwen. Radicaal anders in zijn benadering en gericht op het transitiedenken.

Drenthe Woont Natuurlijk Circulair
Een visie die gebruikt maakt van goede bestaande concepten en inzet op technische aspecten van het bouwen, waarbij ook de ‘zachte’ sector is meegenomen in het geheel.  

Het Consortium
Een visie die inzet op een lange termijn samenwerking van 50 jaar waarbij de woningcorporatie geen eigenaar meer is van het vastgoed: verhuren als dienst. Woningen worden gebouwd met hergebruikte en hernieuwbare grondstoffen en zijn in de toekomst volledig te demonteren en weer her te gebruiken.

Trias Argentariae
Een visie die inzet op het werken met drie banken, namelijk een materialenbank, een energiebank en een kennisbank. In het bouwen van woningen wordt nadrukkelijk ook de fysieke omgeving meegenomen.

De Drentse Proeftuin: dit zijn de projecten van de corporaties

  • Actium: nieuwbouw van 20 grondgebonden woningen voor kleine gezinnen en eenpersoons- en tweepersoonshuishoudens in Kloosterakker in Assen.
  • Woonservice: nieuwbouw van 7 woningen aan de Roelof Tuinstraat in Valthermond.
  • Domesta: een combinatie van de nieuwbouw van 4 woningen met de sloop van 6 woningen. Hierbij is het de bedoeling dat de materialen van de te slopen woningen opnieuw ingezet worden bij het nieuwbouwproject.
  • De Volmacht: nieuwbouw en sloop van 15 woningen in Gieten.
  • Lefier: nieuwbouw van 5 woningen in Klazienaveen.
  • Woonborg: nieuwbouw van 15 gezinswoningen in Roden.