Vanuit het samenwerkingsverband Plan C realiseert Actium minimaal twintig circulaire woningen aan de Kloosterakker in Assen. Hoe deze woningen en de woonomgeving er precies uit komen te zien, ligt nog open. De stem van de toekomstige bewoners speelt namelijk een belangrijke rol. Hoewel er nog geen steen gelegd is, worden de eerste zes woningen op 22 maart al beschikbaar gesteld. Geïnteresseerden krijgen daarmee de unieke kans om actief mee te denken én te beslissen over het ontwerp van zowel hun woning als de woonomgeving.
Circulair wonen, dé nieuwe standaard in de woningbouw
Samen met bouwer Dura Vermeer, bio-based inspired architect Mireille Langendijk, designbureau INC en Cirkelen, specialist op het gebied van hergebruik en secundaire grondstoffen, vormt Actium Plan Circulair. Kortweg Plan C. “We hebben één planeet waar we het mee moeten doen. Voor onszelf en voor volgende generaties. Op de traditionele manier huizen bouwen is op termijn geen optie meer, want grondstoffen raken op en de aarde raakt uitgeput. Actium wil dat anders doen. Dat woningen in de toekomst circulair gebouwd gaan worden, is dus geen discussiepunt”, aldus Rob Hoogeveen (manager Vastgoed Actium). Om de woningen betaalbaar te houden voor huurders, moeten de kosten voor de realisatie ook in verhouding zijn. Hoewel er nog veel onbeslist is, heeft Actium wel bepaald dat de huurprijs ongeveer € 633,25 excl. servicekosten (prijspeil 2021) gaat bedragen. De woningen moeten geschikt zijn voor één- en tweepersoons huishoudens en kleine gezinnen. Rob Hoogeveen: “Maar dat zijn ook meteen de enige randvoorwaarden die vaststaan. Uit ervaring weten we dat huurders zelf het beste weten hoe ze willen wonen en wat belangrijk is en dat ze echt geen slechtere keuzes maken dan wij. Daarom gaan we graag met hen in gesprek en worden ze vanaf het begin betrokken bij het ontwerp.”
Er is wel één grote maar, de woningen zijn nog niet klaar. “We staan nog aan het begin van het ontwerpproces. Dat is mooi want zo kunnen we de woningen ook echt laten aansluiten op de wensen van de toekomstige huurders. Uiteraard passend bij wat er financieel mogelijk is. Maar eerlijk is eerlijk als je op korte termijn een woning zoekt, is dit niet het project voor jou. Het kan zo nog twee jaar duren voordat de toekomstige bewoners kunnen verhuizen. Maar dit project is daardoor juist een uitgelezen kans voor huurders die nu eerst nog prima zitten of bijvoorbeeld studeren en op kamers wonen en op termijn iets anders willen. Of een unieke kans voor jonge stellen die op den duur graag willen samenwonen en er echt samen hun thuis van willen maken. Wanneer krijg je nu ooit de kans om op deze manier een woning te bouwen?”, aldus Rob Hoogeveen.
Thuiskompas
Geïnteresseerden kunnen zich van 22 t/m 31 maart via www.thuiskompas.nl inschrijven voor het project. Zes woningzoekenden krijgen uiteindelijk de kans om mee te denken en beslissen. Hierbij is de inschrijftijd die is opgebouwd leidend voor de volgorde. Aansluitend worden geselecteerde huurders persoonlijk benaderd over wat de deelname inhoudt en of dit bij hen past. Zo nemen de toekomstige bewoners actief deel aan een aantal bijeenkomsten, bijvoorbeeld om te klankborden over het voorlopig- en definitief ontwerp van de woningen en de inrichting van de tuinen en woonomgeving.
De overige woningen aan Kloosterakker worden een aantal maanden voor de oplevering aangeboden. Er is dan wel minder ruimte voor persoonlijke keuzes en voorkeuren.
Drenthe Woont Circulair: samen ontdekken door te doen
Ruim een jaar geleden bundelde Actium de krachten met zeven andere Drentse corporaties. “Alleen samen kom je verder. We hebben toen marktpartijen met dezelfde intrinsieke motivatie gevraagd zich bij ons aan te sluiten. En zo ontstond Drenthe Woont Circulair. Een organisatie met diverse disciplines die samen het verschil wil maken. Wat de uitkomst wordt, weten we nog niet. Maar wel dat we er vandaag mee aan de slag gaan!”, besluit Rob Hoogeveen.
Actium, Domesta, Lefier, Stichting Eelder Woningbouw, Woonborg, Woningstichting De Volmacht, Woonconcept en Woonservice zijn ervan overtuigd dat circulair wonen de nieuwe standaard voor woningbouw wordt. Drenthe Woont Circulair heeft als doel om in 2040 een circulaire bouwwereld te realiseren en 100% circulair te bouwen en renoveren.