Een kijkje in de Drentse Proeftuin #3

Iedere maand nemen we een kijkje in de Drentse Proeftuin om te kijken hoe het met de bouwteams gaat. Waar staan ze met hun project? Voor welke uitdagingen staan ze? Deze keer spraken we met Jan van Goor van Woonborg.

Als we het over uitdagingen hebben dan zijn we bij Jan van Goor aan het goede adres. Jan: “Begin dit jaar, nadat de matches bekend waren, hebben we besteed aan kennismaken. Wij hebben Het Consortium aan ons verbonden. En zij hebben een zeer radicaal idee. Namelijk: Wij kopen de woningen. De woningcorporatie is dan geen eigenaar meer van het vastgoed maar levert verhuren als dienst. We zijn gestart met een goede kennismaking. En hebben uitgezocht ‘willen we dit met elkaar, hoe staan we er in, wie heeft welke rol’. En hebben een planning gemaakt.”

“We staan nu aan de vooravond van hoe kunnen we die visie van ‘product as a service’ echt handen en voeten geven. Wat betekent dat dan precies. Voor ons als corporatie betekent deze visie een heel ander business model. Het vastgoeddeel valt weg en we houden het huurdeel over. Wat betekent dat voor onze organisatie? En hoe krijgen we dit passend binnen ons investeringsstatuut? Onze accountant gaat vragen ‘Wat zijn jullie in hemelsnaam aan het doen?’. En ook de gemeente gaat iets anders krijgen dan ze gewend zijn, daar gaan we met de vergunning tegenaan lopen. We hebben dus nog een hoop om over na te denken. En de belangrijkste vraag is: wat lost deze visie op. Wat is het voordeel? Daar zijn we nog niet uit.”

“Kijk, wat begon als een aantal dagen les over circulair bouwen is ontploft tot deze Drentse Proeftuin. Het is veel groter en impactvoller dan we in eerste instantie dachten. Dat alleen al maakt dat Drenthe Woont Circulair een succes is.”