‘Nieuwe oplossingen bedenken, maakt het beste in mensen los’

Kees Klomp, oprichter van de ondernemende denktank THRIVE Institute, is hartstochtelijk voorvechter van maatschappelijk betekenisvol ondernemen. Als jurylid bij Drenthe Woont Circulair hoopt hij op initiatieven die het hele systeem verbeteren. ‘Zulke ideeën moeten het ‘nieuwe normaal’ worden.’

‘Ik heb 15 jaar gewerkt als marketingadviseur, totdat ik in 2005 een wake-up call kreeg. Ik realiseerde me dat veel bedrijven vooral bezig waren met omzet en winstcijfers, terwijl ze amper besef hadden van de impact van hun bedrijf op de maatschappij en de planeet. Met alle beschadigende gevolgen van dien. Voor mij was het een keerpunt. In het boeddhisme bestaat er een gedachtegoed rond ‘swallowing the porcupine’: als je eenmaal een stekelvarken hebt ingeslikt, kan die niet meer terug. Dat gold ook voor mij. Ik kon niet op dezelfde voet verder, nu ik me ervan bewust was dat dat niet de manier was.’

Betekenisvol werken
Klomp is nu consultant, mentor, spreker, contentmaker en ondernemer. Met het Thrive Insitute helpt hij bedrijven en onderwijsinstellingen om vorm te geven aan een ándere manier van werken: betekenisvol. Klomp: ‘Betekenisvolle bedrijven en organisaties creëren integraal en holistisch waarde. Niet alleen voor een selecte groep stakeholders, maar voor iedereen op deze planeet. Het is een achterhaalde gedachte dat de hoogte van de jaarcijfers bepalend is voor hoe we een bedrijf waarderen. We groeien toe naar de situatie waarin we maatschappelijke winst op waarde schatten.’
Bedrijven hanteren vaak de term duurzaamheid, maar duurzaam ben je pas als je het hele systeem verbetert, aldus Klomp. ‘Mooie voorbeelden daarvan zijn voedsel-, gebieds- en bouwcorporaties. Dat zijn betekenisvolle en systemische manieren van werken: het sluit niemand uit.’

Voorloper
Klomp vindt Drenthe Woont Circulair een fantastisch initiatief. ‘Ja, heerlijk. Ik ben een import Drent, maar heb een pure, onversneden liefde voor de provincie en ben bizar trots om een Drent te mogen zijn. Het initiatief zet Drenthe op een bijzondere manier op de kaart. Als je puur kijkt naar de conventionele economische mogelijkheden is Drenthe redelijk kansloos. Er zijn hier geen grootschalige bedrijven of invloedrijke hogescholen. Maar dit project laat zien dat Drenthe op het gebied van de betekeniseconomie een absolute voorloper in Nederland kan zijn. Alle ingrediënten en kwaliteiten zijn daarvoor aanwezig.’

Helicoptervisie
In zijn werk heeft Klomp geen exclusieve link met de bouwwereld of circulariteit. Wel beoordeelt hij dagelijks welke interventies echt systemische veranderingen op gang zetten. ‘Ik denk dat mijn pré als jurylid vooral is dat ik een helicoptervisie meebreng’, meent Klomp. ‘Ik beoordeel de pitches met een systeembril op. Kan dit idee ook op 624 andere plekken worden uitgevoerd? Kortom, zit hier een ‘nieuw normaal’ in? Voor wat het event zelf betreft, verwacht ik een dag vol positieve energie. Een een hoop initiatieven die de maatschappij kunnen veranderen. Hopelijk krijgt dit elders in het land navolging. Het is mooi dat we kunnen laten zien dat Drenthe meer is dan alleen hunebedden en heidevelden. Hier gebeuren dingen die relevant zijn voor Nederland en zelfs cruciaal voor de toekomst.’

Plus één
Circulariteit spreekt Klomp aan. ‘Wat mij boeit in circulariteit is de creativiteit die het oproept. Je gaat nieuwe oplossingen bedenken voor bekende problemen. Dat maakt het beste in mensen los. Ik ben zelf een creërend persoon en daarom resoneert dat creatieve van de circulaire aanpak bij mij heel erg. Circulariteit is in mijn ogen geen eindstation, maar een tussenfase. Op dit moment doen bedrijven het vooral minder slecht – less bad – dan voorheen. Ze gaan van min één naar nul. Maar we moeten op weg naar doing good, dus van min één naar plus één. Dat vraagt dat we dieper nadenken. We moeten ons ervan bewust zijn hoe we kunnen wonen en leven met een kleinere footprint. De makkelijke en goedkope manier – take, make, waste – is verleden tijd.’

Klomps persoonlijke drive zit ‘m in zijn jongste zoon van zes. ‘Hij is mijn allergrootste inspiratie, maar ook mijn achilleshiel: ik maak me oprecht zorgen over zijn toekomst. Hij heeft zijn hele leven nog voor zich, maar onze planeet staat er niet goed voor. De natuur wordt gesloopt en dat maakt me boos. Er moet iets veranderen en snel ook. Niet door een quick fix, maar door een wezenlijk andere kijk op de economie en de manier waarop we die waarderen.’