Deze woorden komen van Thomas Rau: ondernemer, architect, innovator, inspirator en visionair. Hij levert al jaren een grote bijdrage aan de discussies over duurzaamheid en circulariteit. Ook staat hij ieder jaar weer hoog in de Duurzame 100 van dagblad Trouw. Hij zit straks in de vakjury van Drenthe Woont Circulair. En daar zijn we trots op.
Drenthe Woont Circulair is een initiatief van de 8 Drentse woningcorporaties. Als samenwerkende corporaties nemen wij de verantwoordelijkheid voor het ontwikkelen van een circulaire sociale huurwoning. Een woning die betaalbaar, herhaalbaar en opschaalbaar is. Hoe? Dat weten we nog niet. Dat gaan we ontdekken in onze proeftuin. Een experimenteerruimte met 6 verschillende pilotprojecten, sloop en nieuwbouw, en in totaal zo’n 110 woningen verspreid door heel Drenthe.
Niets met elkaar te maken
‘In 1992 richtte ik m’n architectenbureau op. Ik was toen al heel erg bezig met duurzaamheid. Duurzaamheid optimaliseert het systeem. Maar ik werd me er steeds meer van bewust dat deze optimalisatieslag steeds kleiner wordt. Circulariteit gaat veel verder. Dat maakt een nieuw systeem. Duurzaamheid en circulariteit hebben dan ook niets met elkaar te maken.’ vertelt Rau.
Als architect was hij bezig om hier goed over na te denken. Hoe kunnen we dit goed organiseren? In het VPRO-programma Tegenlicht lichtte hij z’n ideeën toe. En samen met Sabine Oberhuber schreef hij het boek Material Matters.
Stiekem hetzelfde blijven doen?
Op de vraag waarom Rau jurylid wil zijn voor Drenthe Woont Circulair antwoordt hij: ‘Ieder initiatief tot circulariteit juich ik toe. Hoe groot of klein ook. De grote vraag is of dit een echte verandering is. Of gaan we toch weer stiekem hetzelfde doen? Dáárom zit ik in de jury. We moeten ervoor waken dat we alles hetzelfde blijven doen. Laten we elkaar niet voor de gek houden!’
Als jurylid beoordeelt Rau straks de 10 consortia die hun visie en ambitie op circulariteit, samenwerking en leren gaan pitchen. Rau is 1 van de 6 juryleden.
‘In Nederland zijn we er heel goed in om allerlei begrippen te gebruiken. Maar het gedrag verandert niet. Niemand weet ook precies wat circulariteit is. Voor mij nog meer reden om jurylid te zijn voor Drenthe Woont Circulair.’ geeft Rau aan.
Nieuwe fouten maken
Rau hoopt dat Drenthe Woont Circulair zorgt voor een fundamentele verandering, ergens in de keten hoe dingen tot stand komen. En dat die veranderingen dan heel consequent worden doorgevoerd. ‘Ik snap dat niet alles van de ene op de andere dag anders wordt. Maar al beginnen we met 1 ding. We moeten écht proberen om nieuwe fouten te maken. Woningcorporaties zitten met een dilemma. Er moet fundamenteel iets gebeuren. Ze moeten over alles anders gaan nadenken. Alleen nieuwe instrumenten kunnen helpen om deze nieuwe stap te zetten’ aldus Rau.