Tien genomineerden Drentse proeftuin bekend!

Op 28 oktober rolden tot 3 minuten voor middernacht de inzendingen nog binnen. Er is hard gewerkt door alle consortia om te komen met kwalitatief goede en verrassende visiedocumenten. In totaal hebben we 31 inzendingen ontvangen. Hierbij zijn 175 bedrijven betrokken. Een resultaat waar we heel trots op zijn.

Alle 31 inzendingen zijn beoordeeld door een team vanuit de corporaties. Dit team, bestaande uit corporatiemedewerkers van verschillende signatuur – van directeur, wijkconsulent en beleidsadviseur tot projectleider – beoordeelde de stukken op de kwaliteit van de visie op circulariteit, samenwerking en leren. Het kernteam maakte vervolgens op basis van deze reflecties een gedragen selectie.

Jaap Boekholt, directeur-bestuurder van De Volmacht en vanuit de Drentse woningcorporaties het gezicht van Drenthe Woont Circulair: “De eerste ronde met voorkeursstemmen per corporatie liet meteen een paar toppers zien. Tegelijkertijd werd duidelijk dat de kwaliteit heel hoog is en dat een grote groep inzendingen op meerdere stemmen kon rekenen. Uiteindelijk hebben we gestuurd op een zo groot mogelijke diversiteit in de groep van 10 genomineerden. Diversiteit vormt namelijk de solide basis voor een breed spectrum van experimenteren in onze Drentse proeftuin.”

De 10 genomineerde consortia van Drenthe Woont Circulair zijn:

  • 3 CIRCLES
  • Circulair Toekomst Consortium
  • Circulair ontwerpen, bouwen en wonen
  • Dit is Thoes
  • Drenthe woont natuurlijk circulair
  • Het Consortium
  • Natuurlijk Circulair
  • SIKLUS 3.0
  • Trias Argentariae
  • Van Eigen bodem

Deze 10 partijen pitchen op 27 november in theater De Nieuwe Kolk in Assen hun visie voor een vakjury en kinderjury onder voorzitterschap van Thomas Rau.

Geen afvallers
Alle partijen kregen vandaag bericht over hun inzending. In de loop van volgende week publiceren we het selectieverslag op deze website. Voor de partijen die niet genomineerd zijn, stopt het hier niet. Drenthe Woont Circulair wil alle deelnemende partijen betrokken houden. Jaap Boekholt: “We gaan straks met 6 consortia verder. Dan blijven er dus 25 over die nu niet gaan bouwen, maar dat in de toekomst mogelijk wel doen. In Drenthe of anders daarbuiten. Om die beweging te ondersteunen, organiseert Drenthe Woont Circulair samen met  haar partners Proeftuinlab’s. In deze labs kunnen alle 31 consortia deelnemen, zodat we van elkaar leren door te doen. En samen de transitie naar een circulaire bouweconomie versnellen.”