Update pilot Het Consortium & Woonborg: Breken met de standaard

Breken met de standaard. Dat was de titel van de inzending van Het Consortium voor Drenthe Woont Circulair. Bedacht en uitgewerkt door B+O architecten, sloopbedrijf Beelen en Koenen Bouw, onderdeel van VolkerWessels. Een zeer scherp gekozen titel. Breken met de standaard blijkt de rode draad.

Opdrachtgeverschap op de helling
Dat geldt bijvoorbeeld voor de verhouding opdrachtgever – opdrachtnemer. Die is niet standaard in onze pilot, Woonborg zit in een andere rol. Die gaat straks 20 circulaire woningen leasen die Het Consortium ontwikkelt. Dat was even wennen voor doorgewinterde projectleiders als Herald Gerdes en Jan van Goor van Woonborg. En ook voor hun kersverse collega, projectontwikkelaar Christian Westerveen. Maar het went snel. “Weet je al wat je gaat maken? Weet je al meer over materialen en het ontwerp?”. Het zijn maar een paar vragen die de Woonborg mensen stellen aan Ron Timmermans van VolkerWessels.

Vragen stellen in een open sfeer
Elkaar vragen blijven stellen in een ontspannen en open sfeer, blijkt een van de belangrijkste aspecten die de pilotgroep op koers houdt. De groep deelt twijfels, kleine en grote tegenvallers én overwinningen. We krijgen er energie van als er bij de ander iets gelukt is. Daar maken we vervolgens geen verslagen van. Geen rapporten of dashboards. We bespreken het en gaan weer door. Op weg naar de volgende stap.

Gesprekken met financierder en gemeente

Een belangrijke stap was toen Peter Klaassen van B+O een financierder aan boord kreeg. Op dit moment concentreert Peter zich samen met Christian op de samenwerking met de gemeente Noordenveld. Want dat is inmiddels ook zeker: de circulaire woningen die Woonborg vanaf winter 2022 gaat verhuren, komen in die gemeente te staan. In het dorp Roden om precies te zijn. Op een locatie, die voor 99% zeker is.

Geen leien dakje (1)
Gaat dus alles van een circulair leien dakje? Nou nee, niet bepaald. De mensen van Woonborg zagen al snel dat het juridische aspect van deze pilot en alle contractuele aspecten enorm veel aandacht gaan vragen. We verwachten dat het lastig wordt in een sector die met regels en controles omgeven is. Omdat we geen juridische kenners in de pilotgroep hebben, heeft Woonborg inmiddels extra mankracht geregeld. Die gaat allereerst op onderzoek uit bij woningcorporatie WoonFriesland. Zij zijn begin 2021 een leaseconstructie aangegaan met een samenwerkingsverband in Friesland. We kunnen vast van elkaar leren.

Geen leien dakje (2)
Ook de ontwikkeling van de circulaire woningen zelf, de materialisatie en het ontwerp staat niet vast. Ja, het worden gezinswoningen, en ja, ze komen uit de fabriek. Misschien. Maar dat is alles wat we nu weten. Ron Timmermans onderzoekt, betrekt zijn collega’s, bevraagt relaties in zijn netwerk en kijkt of er slimme aansluitingen te vinden zijn bij projecten binnen VolkerWessels. Niets staat vast en dat is ook breken met de standaard: opties zo lang mogelijk open houden. Want die woningen bouwen in Roden? Dat komt wel.

Detty Brink
Namens Woonborg, lid van de pilotgroep Drenthe Woont Circulair