Eind september ging hoofdredacteur Jurriƫn Hendriks in gesprek met 4 leden van het Circulair Toekomst Consortium om de balans op te maken. De bedrijven zien in Drenthe Woont Circulair een unieke mogelijkheid om te experimenteren in de praktijk, waarbij alle partijen, inclusief bewoners, betrokken zijn. Een greep uit het artikel:
Volgens architect Huiskes zijn er enorm veel hobbels op de weg naar 100% circulaire bouw. “Overheid, financieringsconstructies, bewustzijn… een heleboel zaken zijn nog niet zover. Onze visie is vooral: zorg ervoor dat er in de transitie dingen veranderen.”
Installatieadviseur Paul Vink: “Laat lokale factoren meetellen in het ontwerp. Je kunt hier – vanuit de architectuur – op inzetten. Een luik voor het raam, toepassing van een zonneluifel, maar ook bomen voor de gevel: dat kost minder energie dan mechanische koeling.”
Michel Jager, programma manager nieuwbouw bij Woonservice: “We zouden het kunnen verantwoorden dat we nu meer investeren, zodat we minder aan onderhoud uit hoeven te geven. Het is een zoektocht, want we zijn ook gebonden aan onze eigen waarderingsmodellen. We hangen natuurlijk veel beslissingen op aan ons afschrijvingsmodel. Terwijl je er anders naar zou moeten leren kijken om stappen vooruit te kunnen maken.”
Wouter Huuskes, Trebbe Bouw:“Het huidige systeem belemmert een meervoudig waardenmodel. Daarom is draagvlak nodig van vanuit de politiek, corporaties en de toezichthouders.”
Meer weten? Het gehele artikel is hier te lezen: Noorden 94 2020 05. LUNCHGESPREK